Лідія Таран про відповідальність перед тваринами: «Зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти»

Лідія Таран і Честер
Телеведуча каналу «1+1» Лідія Таран знайомить читачів Viva! зі своїм домашнім улюбленцем та міркує про важливе — відповідальність людини перед тваринами.

Чи є українці відповідальними власниками домашніх тварин? Згідно з дослідженням, проведеним у травні 2020 року, вони люблять котів та собак і намагаються піклуватися про них, але насправді недостатньо обізнані про їхні реальні потреби. Що ж необхідне для забезпечення комфортного життя наших улюбленців? Редакція сайту Viva.ua пропонує глибше зануритися у цю тему.

Від сьогодні ми будемо ділитися з вами цікавою й корисною інформацією у спецпроєкті «Відповідальність та турбота: зірки про своє ставлення до тварин», створеному за підтримки Royal Canin — міжнародного бренду з виготовлення збалансованих раціонів для котів і собак.

Героїнею спецпроєкту Viva.ua та Royal Canin стала відома українська телеведуча, зірка каналу «1+1» Лідія Таран.

— Лідіє, познайомте нас з вашим улюбленцем: яка у нього кличка, вік і порода?

Це Честер і він породи бішон фрізе, йому вже чотири з половиною роки. Коли його господарі кудись надовго їдуть, то Честер живе з нами.

— Який темперамент у Честера?

Бішони фрізе страшенно розумні! Також вони рухливі, але водночас можуть бути посидючими і сидіти весь день вдома, чекати на господаря. Ці собаки кмітливі і, що важливо для моєї доньки Василини, яка алергік, вони повністю гіпоалергенні. Тобто з ним можна навіть спати разом.

— Як домашня тварина вплинула на вас? Що вона в вас змінила?

Я вважаю, что бішон фрізе — це взагалі найкраща порода у світі для нас, а Честер — найкращий собака! Якби ми не знали Честера, як би ми жили? Це наше маленьке чудовисько!

— Так само, як людині необхідно задовольняти свої соціальні потреби, цього потребує і тварина. Чи допомагаєте ви своєму улюбленцю у цьому плані?

Так, наш Честер любить гуляти з хаскі — його подружкою. Він чомусь любить собак набагато більших, ніж він. Така в нього особливість — він намагається подружитися і загравати з великими, високими собаками. Причому чим дівчинка вища і красивіша, тим в нього більша пристрасть до неї. Так він обирає собі «наречених», трохи не по розміру (сміється).

— Чи є у Честера якісь особливості? Що він любить або навпаки?

Взагалі він дуже грайливий і з ним можна гуляти вічно. Як і всі нормальні собаки, він любить бігати за палкою. Мити лапки не дуже любить і посередньо любить стригтися. Любить ховатися від спеки, от зараз йому вже трошки жарко. Найбільш за все він любить багато гуляти. А ще в нього така особливість поведінки — він як маленька дитинка. Наприклад, коли перевтомлюється, то перестає бути грайливим, ховається в куточку і повинен відпочити.

— Чим харчується Честер? Як ви формуєте його раціон і чим керуєтеся при цьому?

Честер їсть тільки сухий корм. Деколи — спеціальний, проти алергії.

— Як стежите за здоров'ям собаки і чи часто відвідуєте з ним ветлікаря?

По потребі. Закономірності немає, але якщо виникає питання зі здоров’ям, то відвідуємо ветеринара. Слава богу, Честер веселий і здоровий собака.

— Як вважаєте, чи має бути у тварини своє особливе місце в домі? Наприклад, для сну, відпочинку, розваг, годування і т.д.

Так, обов’язково! У нього є свої улюблені місця. Як правило, де прохолодніше, затишніше і де є своє ліжечко. Але, звичайно, він іноді лягає поближче до нас.

— Що для вас означає відповідальне ставлення до домашніх тварин? Адже для кожної людини це поняття має свій сенс.

Відповідальне ставлення до тварин означає, що зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти, а не господар обирає, скільки йому спати. Я знаю сотні собак, які страшенно страждають через те, що їхні господарі сплять допізна, а вони, бідосічки, мучаться. Коли я думаю, що таке може відбуватися з моєю собакою, мені стає страшно.

Я вважаю, що відповідальне ставлення до собаки — це коли господар і собака розуміють одне обного без слів. Коли зранку собака підійшла, подивилася на ще сплячого господаря — і він пішов з нею гуляти, помив їй лапки, погудував сніданком. Відповідальне ставлення — це коли пес і людина живуть в абсолютній гармонії та мирі.

Є хороший тест, завдяки якому можна перевірити свій рівень відповідальності як господаря тварини перед, власне, твариною. Раджу всім його пройти і дізнатися про себе більше.

— Що найцінніше вам дарує собака?

Він дарує нам емоційне перезавантаження, а також фізичне навантаження (сміється). Прогулянки двічі на день, його поведінка і стрибки — неможливо не покращити настрій, коли на нього дивишся, гладиш та обіймаєш!

Що таке «Відповідальне ставлення до тварин»? Пройдіть тест на сайті mypet.royalcanin.com.ua.

Лідія Таран і Честер
Попередній матеріал

Лідія Таран про відповідальність перед тваринами: «Зранку собака сам обирає, коли йому йти гуляти»

Анатолій Анатоліч та його дружина Юла з котом і собакою
Наступний матеріал

Сфінкс і ши-цу: Анатолій Анатоліч та його дружина Юла знайомлять зі своїми домашніми тваринами

Новини партнерів